Däckbyte, däckverkstad, köpa och byta däck

Däckbyte, däckverkstad, köpa och byta däck

Söker du en däckverkstad som kan utföra ett snabbt och smidigt däckbyte? Hos oss hittar du personal som är experter på däck och i vår verkstad och butik kan du enkelt byta eller köpa däck. Kunskapen om varje unik modell gör att vi kan ge dig de bästa råden vid ditt val av däck. Risken är annars att du som bilägare väljer fel däck och fälgar. I vår däckverkstad säljer vi originalfälgar tillsammans med rätt däck från våra utvalda däckleverantörer. I våra butiker hittar du också aktuella och bra däcktillbehör.

Mönsterdjup

Nya vinterdäck har ett mönsterdjup på 9–10 mm och sommardäck 7–8 mm. Lagen kräver minst 1,6 mm på sommardäck och 3 mm på vinterdäck. Måttet ska tas på det sämsta stället. Det är också bra att veta att risken för vattenplaning ökar dramatiskt när mönstret på sommardäcken blir grundare än 3 mm. Detsamma gäller bromsförmågan på våt vägbana. Vinterdäck som har mindre än 5 mm mönsterdjup är heller inte att betrakta som vinterdäck.

Däcktryck

Kontrollera ofta och med jämna mellanrum om dina däck har rätt tryck. I bilens instruktionsbok/tanklucka finner du uppgifter om rekommenderat däcktryck. Kontrollera trycket när däcken är kalla. Vid 10 graders temperaturskillnad i omgivningen påverkas däcktrycket med 0,1 bar. Att köra med för lågt tryck ökar både olycksrisken, slitaget och din bränsleförbrukning.

EU:s nya krav på märkning av däck

2013 införde EU nya krav på märkning av däck. Det innebär att det blir lättare för dig som kund att bedöma däckets egenskaper och kvalitet. Vill du veta mer klicka här.

Boka tid för däckbyte i vår däckverkstad i Kalmar och Växjö online

Boka hjulskifte i Växjö

Boka hjulskifte i Kalmar

Du kan även boka tid för däckbyte på telefon. Ring 0480-944 00 och uppge på vilken ort du vill boka.

Förklaring av däckdimensioner

Däckdimensionen 185/65 R15 80H betyder:

185 = Däckets bredd i millimeter
65 = Däcktvärsnittets höjd i förhållande till bredden
R = Radialdäck
15 = Fälgens diameter i tum
80 = Belastningsindex - anger den maximala belastningen i kg på det enskilda hjulet
H = hastighetskod - anger den maximala hastighet hjulet får utsättas för 122< betyder att däcket tillverkats v 12 1992
E = kraven i ECE-reglemente 30

Vi svarar gärna på dina frågor

Har du några frågor om ett däckbyte eller att köpa däck? Kontakta oss så svarar vi gärna på dina frågor och bokar en tid i vår däckverkstad.

Försäljning/service

Service

Uthyrning

Mer på Liljas Bil