LCP fixed background image
Sommardäck till alla bilmärken bild
Sommardäck till alla bilmärken

Du tog dig tid att välja din bil. Att ta dig tid att välja dina däck är minst lika viktigt. Hos oss hittar du personal som är experter på däck och i vår verkstad och butik kan du enkelt byta eller köpa däck. Kunskapen om varje unik modell gör att vi kan ge dig de bästa råden vid ditt val av däck, oavsett om du har en Volvo, SEAT eller BMW.

Boka rådgivning snabbt och enkelt och våra däckexperter hjälper dig hitta däck som passar dig och din bil.

Boka däckrådgivning

Be oss om råd

Välkommen till oss så hjälper våra däckexperter dig att hitta rätt däck till dig och din bil. Du kan prata med våra däckexperter på alla våra orter.

Dags för ett snabbt och smidigt däckbyte?

Hos oss hittar du personal som är experter på däck och i vår verkstad och butik kan du enkelt byta eller köpa däck. Med Carpay kostar däckbytet 475:-.

Boka däckskifte

Delbetala räntefritt med CarPay

När du betalar hos din Volvo- och Renaulthandlare, oavsett om det är service, reparation eller något i butiken, har du möjlighet att dela upp betalningen på 4 eller 12 månader räntefritt utan avgifter. Du får även bonus på alla dina köp och om du redan har en bonuscheck kan du enkelt lösa in den vid till exempel däckbyte.

Läs mer

 

Vill du bli kontaktad angående rådgivning och/eller pris på däck till din bil, fyll i formuläret


  • Genom att skicka in denna förfrågan godkänner du att vi använder dina personuppgifter för att hantera din intresseanmälan. Läs mer i vår integritetspolicy.

Vanliga frågor och svar

Varför ska jag byta däck?

När det gäller säkerhet är däcken några av de viktigaste komponenterna på ditt fordon. Med nya däck får du bättre väggrepp, lägre bränsleförbrukning vilket ger mindre koldioxidutsläpp.

När bör jag byta mina däck till nya?

Alla däck slits eller skadas och måste förr eller senare bytas ut. När det inträffar beror på olika faktorer såsom dina körvanor, var du bor och hur noga du underhåller dina däck. Du bör inspektera dina däck regelbundet – åtminstone en gång i månaden. Se nedan om du behöver byta dina däck:
- Om däcket har nötts ner till den rekommenderade nivån för mönsterdjup.
- Ojämn förslitning.
- Det finns en utbuktning eller blåsa på sidoväggen på ett däck.
- Ett däck har blivit platt efter punktering.
- Ett däck har skärskador eller annan omfattande skada.
- Du har sidoväggs- eller slitbanepunkteringar som är för stora och som inte går att reparera.

Vad händer med mina gamla däck när jag köper nya? Återanvänds de?

Det är viktigt att vi tar hand om de däck som rullat färdigt på våra vägar och återanvänder materialet på olika sätt, därför lämnar vi däcken till Ragn-Sells för däckåtervinning.

Ett av de viktigaste materialen som återvinns är gummigranulat, som bland annat används i konstgräsplaner, ridbanor och i tyst asfalt. Däckklipp är en annan stor och viktig del i återvinningen av uttjänta däck. Däckklipp används bland annat för energiutvinning och vid anläggningsarbete.

Hur mycket ska mönsterdjupet vara?

Nya vinterdäck har ett mönsterdjup på 9–10 mm och sommardäck 7–8 mm. Lagen kräver minst 1,6 mm på sommardäck och 3 mm på vinterdäck. Måttet ska tas på det sämsta stället. Det är också bra att veta att risken för vattenplaning ökar dramatiskt när mönstret på sommardäcken blir grundare än 3 mm. Detsamma gäller bromsförmågan på våt vägbana. Vinterdäck bör inte ha mindre än 5 mm mönsterdjup för att anses som säkra.

Hur gamla är mina däck?

På alla däck finns en DOT-kod som har 4 siffror. Koden finns som en märkning på däckets sida. De två första siffrorna visar däckets tillverkningsvecka och de två sista tillverkningsåret.

Vilket tryck i däcket?

Kontrollera ofta och med jämna mellanrum om dina däck har rätt tryck. I bilens instruktionsbok/tanklucka finner du uppgifter om rekommenderat däcktryck. Kontrollera trycket när däcken är kalla. Vid 10 graders temperaturskillnad i omgivningen påverkas däcktrycket med 0,1 bar. Att köra med för lågt tryck ökar både olycksrisken, slitaget och din bränsleförbrukning.

Hur hittar jag mina däcks dimension?

Titta på sidväggen på ett av dina däck och kom ihåg däckets dimension. Med den informationen kan du söka efter däck som passar din bil. Tips! Fotografera däcksidan för att komma ihåg däckets dimension.

Vad betyder märkningen/däckdimension på däcket?

2013 införde EU krav på märkning av däck. Det innebär att det blir lättare för dig som kund att bedöma däckets egenskaper och kvalitet. Dessa bokstäver och siffror betyder olika. Däckbredd eller sektionsbredd, profilförhållande, konstruktion, hjuldiameter mm. Kontakta oss gärna och vi hjälper dig att hitta däck som passar din bil.

När är det dags för sommardäck/vinterdäck?

I Sverige har vi lag på när du ska byta till vinterdäck, oavsett om de är dubbade eller inte. Lagen gäller i hela landet. Under perioden 1 december till 31 mars ska du ha skiftat till vinterdäck vid vinterväglag. Kör du med dubbdäck får dessa användas redan fr.o.m. den 1 oktober och till den 15 april. Observera att det av miljöskäl kan finnas lokala förbud mot dubbdäck. Det är heller inte tillåtet att köra med en kombination av dubbade och dubbfria vinterdäck. Alla däck måste vara av samma sort på ett och samma fordon.

Vad är Allrounddäck?

Allrounddäck/åretrunt däck sägs fungera väldigt bra året runt. De har ett mönster anpassat för snö vilket leder till att de fungerar mindre bra mot vattenplaning. De får också längre bromssträcka på både vått och torrt underlag jämfört med sommardäck. Däcken är av ett mjukare gummi vilket gör att de slits mycket fortare under sommaren. Vi rekommenderar att du har en uppsättning sommar- och vinterdäck för bästa säkerhet.

Spara bränsle och miljö

Att välja rätt däck till bilen kan göra mycket för miljön. Däck har en negativ miljöpåverkan men genom att välja däck med en bra energimärkning kan du bidra till en bättre miljö. Energieffektiva däck leder till lägre bränsleförbrukning som ger mindre koldioxidutsläpp.

Hitta rätt däck till din Volvo

Skriv in ditt registreringsnummer och hitta rätt däck till just din Volvo.

Hitta rätt däck till din Volvo

Checka in dina däck på hotell

Dina hjul får utstå en hel del under en säsong. Dessutom tar däck upp mycket plats. Gör dig själv och dina hjul en tjänst – checka in dem på vårt däckhotell. Med Carpay kostar det 895:-/säsong och då ingår bland annat skiftet i priset.

Läs mer om vårt däckhotell här

Att tänka på när du köper däck

Kontakta oss på Liljas nära dig

Vi hjälper dig hitta rätt däck till din bil.

Kalmar Hansa City

Trångsundsvägen 20

Växjö

Ljungadalsgatan 1

Nybro

Jutarnas väg 5

Tingsryd

Södra Storgatan 113