bild

Om elektrifierade bilar

Elbilar, laddhybrider och hybrider kommer att förändra vårt sätt att resa. För oss är det viktigt att du, oavsett livsstil och körmönster, har möjlighet att göra valet att köra elektriskt och därmed klimatsmart. Därför erbjuder vi elbilar anpassade efter den livsstilen du har, med en räckvidd som tar dig runt både i vardagen och när du kör längre sträckor. Nedan försöker vi förklara vad som skiljer de åt, vad du ska tänka på innan köp och vanliga frågor och svar.

Se elbilar i lager

Skillnad mellan en 100% elektrisk bil, laddhybrid, hybrid och mildhybrid

Om valet står mellan en renodlad elbil, laddhybrid eller mildhybrid kan det kan vara svårt och krångligt att sätta sig in i allt och hitta det alternativ som passar dig bäst. Innan du väljer en bil är det några saker som är bra att ha svar på. Nedan försöker vi förklara vad som skiljer de åt.

Vi börjar med att förklara skillnaden på elbil, laddhybrid, hybrid och mildhybrid.

100% el

För dig som vill köra bil med noll koldioxidutsläpp vid körning är en renodlad elektrisk bil det bästa alternativet. Tyst, kraftfull och helt utan avgasutsläpp. En elbil drivs av en elmotor och laddas med ström från ett vägguttag eller en laddstation. Dessutom använder sig bilen av bromskraftåtervinning för att ladda upp batteriet under körning.

Laddhybrid

En laddhybrid är ett flexibelt val. En laddhybrid, som även kallas plug-in-hybrid, är istället en bil som laddas med sladd och tankas med drivmedel. Räckvidden på el för en laddhybrid varierar och når upp mot 78 km beroende på årstid, körstil och vilken modell du väljer. Laddhybridens fördel är att vid längre resor, när elen tagit slut, så tar förbränningsmotorn med bensin eller diesel dig vidare. Både Volvo och Renault erbjuder bilmodeller som laddhybrider.

Hybrid och Mildhybrid

Renault erbjuder även hybridbilar. Renault Arkana är exempelvis en hybridbil. Bilen går inte att ladda via ett eluttag, utan laddas enbart genom bromskraftåtervinning när bilen körs. Här används batteriet för att stötta förbränningsmotorn och minska bilens utsläpp. En hybrid tankas med traditionellt drivmedel, oftast bensin, och släpper ut mindre koldioxid än en traditionell bil med förbränningsmotor.

Volvo erbjuder mildhybrider. I en mildhybrid kompletteras förbränningsmotor med extra kraft från en mindre elmotor, ett sätt att minska utsläppet. En bra modell för dig som saknar laddmöjligheter eller inte känner dig trygg med varken laddhybrid eller renodlad elbil.

Boka rådgivning

Att tänka på inför köp av en elektrisk bil

1. Se över ditt körbeteende.

Titta efter en bil som passar dina dagliga behov till exempel köra till jobbet, ta barnen till ishockeyträning eller helt enkelt njuta av körglädjen på kringliga vägar. El ger noll utsläpp och är framtidens drivmedel. Samtidigt har vi bensin- och dieselbilar av en anledning. Det viktiga är att du väljer en bil utifrån dina behov. Om du kör många mil i vardagen men har ont om möjligheter att ladda passar en modern bensin- eller dieselbil sannolikt bäst. Kan du däremot ladda hemma eller på jobbet, och till vardags kör mest kortare sträckor, kanske en laddhybrid eller elbil är bästa valet.

2. Jämför våra olika modeller

Välj rätt storlek på bilen. Allt och alla ska få plats. Olika modeller (suv, kombibil) fyller olika funktioner och skiljer sig åt i utseende. Läs på om olika varianter och fundera på vilken eller vilka som hade passat bäst för dig. Kom ihåg! Tänk långsiktigt, kommer dina förutsättningar vara likadana om några år?

3. Undersök möjligheter att ladda hemma

Se över möjligheterna att installera en laddbox hemma. Vi rekommenderar alltid att du installerar laddstation vid köp av en laddbar bil. Din säljare kan hjälpa dig att beställa laddbox inkl. installation från vår samarbetspartner KGK. När du köper en smart laddbox med installation har du möjlighet att göra skatteavdrag för grön teknik med upp till 50% av dina kostnader (maximalt 50 000 kr). Skattereduktionen fungerar på liknande sätt som ROT och RUT och avdraget görs direkt på din faktura.

4. Vilka möjligheter för laddning finns under resan?

Se över laddningsmöjligheterna längs din färdväg. Finns det möjlighet att ladda din bil vid arbetsplatsen eller på allmänna laddningsstationer? Om inte, då kanske laddhybrid, hybrid eller vanlig bensin-dieselbil passar dig bäst just nu.

Vanliga frågor och svar om elbil, laddning och räckvidd

Ungefär hur mycket kostar det att ladda en elbil?

Om du laddar din elbil hemma och utgår från ett elpris på 1-1,50 kronor per kilowattimme landar kostnaden för förbrukad el per mil runt 2-3 kronor per mil.

Hur mycket drar en elbil?

En helelektrisk bil förbrukar ca 20 kWh per 100 km. Men tänk på att en elbil har en lägre så kallad optimal hastighet (mellan 20-55 km/h) än en bil med förbränningsmotor (mellan 50-80 km/h). Det betyder att det krävs mer energi för en elbil att köra i högre hastigheter, den som vill optimera räckvidden rekommenderas att hålla sig under 90 km/h.

Är räckvidden för elbil samma på sommar/vinter?

Väder och vind påverkar räckvidden. I både högre och lägre temperatur minskar räckvidden för en elbil eftersom uppvärmning eller kylning av både bilens kupé och själva batteriet tar effekt från batteriet. När det är kallt väder går även mer energi åt att hålla ett behagligt kupéklimat. Andra faktorer kan till exempel vara bilens däck (vinterdäck förbrukar i regel mer energi), bilens vikt (passagerare och bagage), hur du kör (ju högre hastighet du håller och ju hårdare accelerationer du gör, desto mer energi förbrukas) samt tung last och körning med släp- eller husvagn.

Kommer jag behöva byta batteriet?

Batteriet är uppbyggt av olika celler, vilka man vid behov kan byta ut. Kostnaden för detta beror på vilken verkstad som anlitas och vad som behöver åtgärdas. Garantin för batteriet gäller i 8 år eller 16 000 mil, beroende på vad som inträffar först. Under den tiden garanterar både Volvo och Renault att batteriet ska fungera och står därför för eventuella reparationer.

Hur mycket laddas bilen när jag kör/bromsar?

Elbilar använder så kallad regenerering för att ta vara på överskottsenergi. Detta innebär i praktiken att bilens elmotorer kan fungera som generatorer för att omvandla rörelseenergi till el. Ofta, men beroende på modell och körläge, kan du ställa in regenereringsnivån. Detta gör du i bilen inställningsmenyer eller när du väljer körläge. När batterisymbolen visas i förardisplayen genererar bilen ström till batteriet.

Stämmer det att jag inte bör ladda ur batteriet helt?

Om du kontinuerligt laddar batteriet till 100 procent och kontinuerligt laddar ur batteriet under 20 procent sliter det på batteriet. Så en tumregel är att alltid hålla dig inom intervallet 20 – 80 procent.

Hur mycket ström drar AC:n och radion?

Radion drar en försumbar mängd el medan förbrukningen för klimatanläggningen är högre. Hur hög förbrukningen är beror på de yttre omständigheterna, ju kallare yttertemperatur desto mer behöver klimatanläggningen jobba. I bilens menysystem kan du se hur mycket energi klimatanläggningen förbrukar vid varje given tidpunkt och hur du kan optimera inställningarna för längre räckvidd.

Vilket är det enklaste sättet att ladda?

De flesta elbilsförare lär på sikt ladda sin bil hemma, det är det mest bekväma sättet och som regel en avgörande faktor när man funderar på att köpa en elbil. Räkna med att åtta timmars laddning per vecka (vid en effekt på 11 kW) räcker för dig med pendlingsbehov på cirka 40 km per dag.

Hur mycket service behöver en elbil?

Även om komponenter som tändstift och avgassystem inte längre behövs, så innehåller elbilar vissa delar som den konventionella bilen saknar. Av den anledningen är regelbunden service fortfarande lika viktig. Vid service av elbilar kontrollerar vi bland annat bromsbelägg, bromsskivor, bilbälten, däcktryck, spolare och torkarblad.

Är elbil verkligen bättre för miljön?

Det finns flertalet rapporter som visar att köpa en ny elbil är ett klimatsmartare val än att köpa en bil med förbränningsmotor. I Sverige har vi även möjlighet att ladda elbilen med förnybar energi vilket adderar till ett mer klimatsmart val. Koldioxidutsläppen som uppkommer i samband med batteritillverkningen är höga jämfört med produktionen av en fossildriven bil.

Detta är förvisso sant, men för att få hela sanningen bör vi inte enbart se till klimatbelastningen under själva produktionen. Om vi istället jämför klimatpåverkan över en livscykel, då blir de miljömässiga vinningarna med elbil betydligt mer påtagliga. Allteftersom biltillverkarna startar upp anläggningar för att återvinna sina egna, uttjänta elbilsbatterier kommer de i framtiden kunna återvinna mycket mer av innehållet. Men det som har allra störst inflytande på miljöpåverkan är elen som du laddar elbilen med.

En elbil som drivs av el motsvarande en svensk elmix från sol, vind, vatten och kärnkraft genererar 60 procent mindre koldioxid under hela sin livscykel jämfört med konventionella fossildrivna fordon.

Behöver du installera laddstation?  bild
Behöver du installera laddstation?

Vi hjälper dig med det också!

Mer om laddstationer

Attraktiv milkostnad

Det går att spara över 10 000 kronor om året på att köra elbil istället för bensinbil. Det visar en jämförelse Bil Sweden har gjort februari 2022. Men hur mycket man kan spara beror en hel del på var man kan ladda.

Hela artikeln

Privatleasa elbil

Allt fler privatpersoner väljer att leasa sin elbil istället för att äga den. Privatleasing är enligt många framtidens bilägande och allt fler tycker det är viktigare att köra en bil än att äga den. Privatleasing innebär därmed ett enkelt och bekymmersfritt ägande. Vi på Liljas hjälper dig att hitta en elbil att leasa under 36 månader helt utan kontantinsats eller banklån.

Mer om privatleasing

Elbil på vintern

Det finns sätt för dig att maximera din elbils räckvidd på vintern. Johan tipsar om några:

Våra helelektriska modeller

 

Våra laddhybrider

Våra hybrid- och mildhybridmodeller

Vi finns nära till hands. Kontakta oss och boka rådgivning.

Är du intresserad av någon av ovan bilar, eller har någon fråga så kan du boka en tid för rådgivning. Den är inte bindande utan vi kontaktar dig för att prata om dina funderingar och varför inte boka en provkörning?

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Genom att skicka in denna intresseanmälning godkänner du att vi använder dina personuppgifter för att hantera din förfrågan. Läs mer i vår integritetspolicy.