Tjänstebil bild
Tjänstebil

Funderar du på vilken bil du vill köra i tjänsten?

Låt oss hjälpa dig att hitta vilken bil och lösning som passar dig bäst.

Förmånsbil

Förmånen att använda tjänstebilen privat beskattas enligt en schablon, där förmånsvärdet motsvarar den besparing du gör jämfört med att äga bilen själv. Om företaget även betalar drivmedlet räknas kostnaden för den också som förmånsvärde och läggs till bilens.
Förmånsvärdet för bilen ligger till grund för den skatt du som förare ska betala för att använda bilen privat. Beräknas med 31,7 procent av basbeloppet med tillägg av en räntedel baserad på bilens pris multiplicerat med 75 procent av statslåneräntan samt 9 procent av bilens pris upp till 7,5 basbelopp. Är bilen dyrare än 7,5 basbelopp läggs 20 procent av det överskjutande beloppet till förmånsvärdet.

Tjänstebil/företagsbil

En tjänstebil ägs av företaget och används i verksamheten. Företaget betalar alla bilkostnader, men får göra avdrag för att minska skatterna och hålla nere kostnaderna för företaget. Du får använda tjänstebilen delvis för privat bruk, men som regel högst tio tillfällen per år, vilket i sin tur kan vara svårt att hålla reda på. När du använder en tjänstebil privat blir du förmånsbeskattad på samma sätt som en förmånsbil. Företagsbil kallas det när företaget tillhandahåller en bil för tjänstekörning. Alltså samma sak som tjänstebil.

Personalbil

Personalbil är när företaget betalar alla kostnader och sänker den anställdas lön med det belopp som krävs för att täcka bilkostnaderna. Det här löneavdraget kan göras som antingen brutto- eller nettoavdrag. Den anställde bekostar bland annat däck, vägavgifter vid privat körning och bränsle. Kostnader för service, skatt och försäkring betalas med bruttolöneavdrag, det vill säga före skatt, och därigenom blir det betydligt billigare att ha bil. Personalbil är kostnadsneutralt för företaget genom gynnsamma momseffekter och regler för sociala avgifter.

Liljas – vi gör ditt bilanvändande enkelt

Har du några frågor kring finansiering av en leasingbil? Kontakta oss så svarar vi gärna på dina frågor om våra leasingavtal. Vi hjälper dig att hitta rätt leasingbil eller företagsbil som är noggrant utformad utifrån dina önskemål.

Kalmar Växjö Nybro Alvesta Tingsryd Emmaboda Borgholm

Volvo Business Lease

I Volvo Business Lease ingår allt du behöver: en ny Volvo, försäkring via Volvia, leasing genom Volvofinans Bank och ett Volvo Serviceavtal. På så vis kan du ägna dig åt att köra bilen och fokusera helhjärtat på ditt företag i stället.

Läs mer

Renault tjänstebil

Med en tjänstebil från Renault är du redo för en bra dag på jobbet. Du kör med hög komfort och låga driftkostnader.

Läs mer