E10-bensin kommer till Sverige bild
E10-bensin kommer till Sverige

Den nya standardkvaliteten E10 bidrar till att minska klimatpåverkan från ett bensindrivet fordon. En högre andel inblandning av hållbara biodrivmedel (etanol) innebär att utsläppen av växthusgaser minskar. Det är avgörande för att Sverige ska nå klimatmålen.

Fakta om E10:

  • Alla bensinbilar tillverkade efter 2011 kan köras på E10 och cirka 94 procent av alla bensindrivna bilar i Sverige är godkända för drivmedlet. Är du osäker på om din bil kan köras på E10? Kontrollera detta här på Bil Swedens lista.
  • E10 finns sedan tidigare i 14 andra europeiska länder och i många andra delar av världen.
  • En bil som endast kan tankas med upp till 5 % etanol ska tankas med E5-bensin. På OKQ8 innebär det efter den 1 augusti Go Easy 98 Extra.

Frågor och svar

Vad är E10?

E10 är bensin med upp till 10 % (volym) förnybar som uppfyller gällande drivmedelslagstiftning samt europeisk bensinstandard. E10 finns sedan tidigare i 14 länder i Europa och alla bilar tillverkade från 1 januari 2011 är godkända för körning på E10.

Varför införs E10?

I Sverige har vi en reduktionsplikt som innebär att den förnybara andelen i bensin ska öka för att reducera växthusgasutsläppen från drivmedel. Att öka från 5 till 10 % etanol är ett effektivt sätt att minska växthusgasemissionerna. E10 är ett bättre val för klimatet.

Vem har beslutat om att införa E10?

Införandet av E10 är en konsekvens av att reduktionsplikten höjs till 6 % för bensin den 1 augusti 2021. Det är Riksdagen som tar beslutet.

Vad är reduktionsplikt?

Reduktionsplikten innebär att hållbara biodrivmedel blandas i bensin och diesel.

Kan alla tanka E10?

De allra flesta bensindrivna personbilar, även äldre, kan köras på E10. Ca 94 procent av alla bensindrivna bilar är godkända för körning på E10, som blev ett lagkrav för bilar producerade från 1 januari 2011. För att se vad som gäller för din bil kan du titta i BIL Swedens lista [länk]

När jag tankar på stationen, hur vet jag om det är E10- eller E5-bensin?

På pumpen och pumphandtaget finns det symboler som visar om det är E5 eller E10 bensin. Det är små runda ringar med vit botten där det står E5 alternativt E10.

Välkommen att göra ett miljösmart val!

Mer om att tanka E10-bensin

Betala med Carpay i mobilen när du tankar hos oss

1. Starta appen och CarPay hittar stationen.
2. Logga in med BankID.
3. Välj pump i appen. Starta tankningen.
4. Klart. Kvittot får du direkt i CarPay.

Kalmar Hansa City

Trångsundsvägen 20

Växjö

Ljungadalsgatan 1

Nybro

Jutarnas väg 5