Isuzu D-MAX som miljöfordon med 1306:- i skatt per år bild
Isuzu D-MAX som miljöfordon med 1306:- i skatt per år

För dig som arbetar hårt och vill göra en insats för miljön. Med CNG-Paketet kan du beställa en ny Isuzu D-Max som kan köras på en inblandning av fordonsgas. Med det får du en pålitlig pickup registrerad som miljöfordon med reducerat klimatavtryck och en sänkt fordonsskatt som tack för din insats.

Isuzu D-Max är pickupen som lastar ett ton på flaket, drar 3,5 ton och pålitligt tar dig hela vägen till arbetsplatsen och tillbaka igen – även om det inte finns en väg att köra på. Nu kan denna strävsamma arbetshäst utrustas med CNG-Paketet. Det är en konvertering av bränslesystemet som gör det möjligt att köra äkta pickup med en inblandning av fordonsgasen CNG (Compressed Natural Gas). Därigenom kan utsläppen av partiklar och kväveoxider reduceras kraftigt. Med HVO100 och Biogas i tankarna kör du dessutom fossilfritt och nästan helt klimatneutralt!

Som en bonus och tack för din insats blir fordonsskatten reducerad till 1.306 kronor.*

CNG-paketet består av bland annat ett tryckkärl för tre kilo gas, bränsleledningar och styrelektronik. Systemet aktiveras enkelt från förarplats, med en knapptryckning inifrån hytten. Elektroniken sköter resten.

CNG-Paketet beställs i samband med köp av en ny Isuzu D-Max och monteras innan leverans. I samband med installation monteras även en bränslevärmare,** för att motor och avgasrening snabbt ska nå arbetstemperatur och korta tiden innan CNG kan tillföras i bränsleblandningen.

Serviceintervallen är oförändrade jämfört med en D-Max utan CNG-Paketet och den går fortfarande utmärkt att köra på enbart HVO100 eller diesel.

Priset för CNG-Paketet är 49.900 kronor.

* Exempel för Double Cab, Automat med CNG-paket.

** Kostnad för bränslevärmaren tillkommer.

Vanliga frågor om CNG

Vad blir skatten när bilen är konverterad?

För en Double Cab, Automat med CNG-paketet blir vägtrafikskatten 1.306 kr/år.

Vad kostar tillvalet CNG?

CNG-paketet kostar 49.900 kr, oavsett modell och utrustning.

Vad är CNG-paketet?

CNG-paketet är en ombyggnad av bränslesystemet. Den vanliga dieseltanken kompletteras med ett separat system för att tanka och driva motorn med en inblandning av CNG, eller fordonsgas som det ofta heter i dagligt tal. Paketet består av bland annat ett tryckärl för tre kg gas, bränsleledningar och styrelektronik. Paketet monteras tillsammans med en dieseldriven motorvärmare, för att motorn snabbt ska nå arbetstemperatur och korta tiden innan CNG kan tillföras i bränsleblandningen.

Vad är CNG?

CNG (Compressed Natural Gas) är komprimerad metangas. Biogas (förnybart) eller naturgas (fossilt) är båda metan.
Oftast får du en blandning av dessa när du tankar. Det framgår på pumpstället vad det erbjuder och om det går att välja
enbart det ena eller en mix av båda.

Hur tankar jag CNG?

Att tanka CNG skiljer sig inte så mycket från att tanka ett flytande fordonsbränsle. Den stora skillnaden är att pumparna som regel står på andra platser och att de har ett annat munstycke, med ett vred som låser det på plats medan man tankar.

Var tankar jag CNG?

Det finns omkring 200 offentliga tankställen för CNG, spridda över hela landet från Trelleborg i söder till Boden i norr. En karta över tankställen finns på bland annat www.energigas.se.

Måste jag tanka CNG?

Nej. Det är valfritt. Bilen går lika bra på enbart HVO100/diesel som på en blandning av biogas och HVO100/diesel.

Hur gör jag för att köra på CNG?

Systemet aktiveras enkelt från förarplats, med en knapptryckning inifrån hytten. Elektroniken sköter resten.

Påverkas förbrukningen av att köra på CNG?

Energidensiteten för CNG är något lägre än för både HVO100 och diesel. Omräknat i kilo ökar den sammanlagda förbrukningen av bränsle en aning, men eftersom konverteringen innebär att du i praktiken har en extra bränsletank kommer du att kunna köra längre sträckor med en inblandning av CNG än om du hade kört på enbart HVO100/diesel. Samtidigt blir de sammanlagda utsläppen per körd kilometer lägre, eftersom avgaserna från CNG är renare än för även HVO100.

Ändras serviceintervallerna?

Nej. Serviceintervallerna är samma som för en icke konverterad bil.

Hur görs konverteringen?

CNG-Paketet beställs av köparen som ett tillbehör i samband med nybeställning av en Isuzu D-Max. Monteringen sker i samband med att bilen ankommer i hamn, innan leverans och registrering.

Vad händer med skatten efter tre år?

En CNG-konverterad bil får varken bonus eller malus. Därför är skatten på bilen densamma år 1-3 som den blir år 4 och framåt.

Kan jag konvertera en Isuzu i efterhand för att kunna köra på CNG?

Tyvärr inte. Konverteringen kan endast göras i samband med nybeställning av bil.

Läs mer och beställ Isuzu D-Max

Du vet vad som krävs och därför finns D-MAX i tre storlekar – Single Cab, Extended Cab och Double Cab. Oavsett vilken hyttstorlek du väljer, får du samma stryktåliga och driftsäkra pickup.

Läs mer

Kalmar Hansa City

Trångsundsvägen 20

Växjö

Ljungadalsgatan 1

Nybro

Jutarnas väg 5

Tingsryd

Södra Storgatan 113