Möt nya Volvo EX90 bild
Möt nya Volvo EX90

Möt nya Volvo EX90

EX90 är en stor sjusitsig suv som blir Volvo Cars nya toppmodell. Den beräknas kosta från 1 085 000 kronor och de första leveranserna sker mot slutet av 2023. Tillverkningen av den nya bilen ska till en början ske vid Volvo Cars fabrik i Charleston, USA. Senare ska bilen även tillverkas i Kina. Med nya EX90 kommer du kunna köra upp till 60 mil* på en laddning och batteriet laddas från 10 till 80 procent på mindre än 30 minuter.

Modellen kommer med ett batteri som är på 111 kWh. Motorn klarar att accelerera bilen från noll till hundra på 4,9 sekunder. Helt nytt är att EX90 även ska kunna användas som ett batterilager hemma, om bilen är laddad kan den ge ström till huset för att avlasta elnätet. Sedan kan bilen laddas igen på natten när elpriserna är lägre.

Teknologi

Mycket av förändringarna med bilen handlar om mjukvara, dataprogrammen, det kommer till exempel en ny app till bilen. Via appen kan du öppna bilen och dessutom både styra och betala laddningen och via Google Maps går det till exempel att hitta lediga laddplatser. I nya EX90 kommer du också kunna ladda genom att bara koppla in laddsladden, det som kallas plug and charge. Sedan känner systemet av vem det är som laddar och sköter betalningen.

Säkerhet

EX90 har en rad sensorer som kameror, radar och ljusradar (lidar). Ljusradarn sitter på taket, alldeles ovanför vindrutan, och kan upptäcka gående på 250 meters håll även i mörker. Volvo beskriver det som att de med hjälp av sensorerna och datormjukvaran bygger upp en säkerhetssköld runt bilen. Sensorerna ska se det mesta som händer och kopplas till den centrala datorn som övervakar körningen. Totalt blir det åtta kameror, fem radarenheter, 16 ultraljudssensorer och 1 lidar. Sensorerna och säkerhetssystemet beräknas enligt Volvo Cars minska antalet allvarliga olyckor med 20 procent.

 

Volvo EX90 i korthet

  • 7 säten. Nya Volvo EX90 har plats för sju personer och erbjuder hög komfort oavsett destination.
  • 100 % elektrisk. Fyrhjulsdrift och One Pedal Drive gör varje resa mer bekväm och underhållande.
  • Hifi-ljud. Ljudsystemet från Bowers & Wilkins ger dig en skräddarsydd ljudupplevelse utöver det vanliga.
  • Nya säkerhetsfunktioner. Med lidar och passageraravkänning som standard har bilen den högsta nivån av säkerhet.

 

Läs mer om bilen

Omdefinierar säkerhet

Vi kan alla göra misstag. Men om någonting skulle distrahera dig på vägen finns vi här för att skydda dig. Med Volvo EX90 lanserar vi flera funktioner och går in i en ny era av säkerhet.

Vill du veta mer om Volvo EX90?

Hur kan jag köpa Volvo EX90?

Du kan köpa din Volvo EX90 hos oss på Liljas. Kontakta någon av våra säljare på en ort nära dig.

Hur långt kan jag köra innan jag måste ladda batteriet på Volvo EX90?

Räckvidden påverkas av olika faktorer som din körstil, utomhustemperatur, väder, vind, topografi och vägar. Andra faktorer som påverkar räckvidden är hur mycket el du använder för funktioner som uppvärmning och kylning av bilen. Genom att förkonditionera bilen när den laddar kan du förbättra räckvidden och samtidigt få en behaglig temperatur redan från start.

Hur mycket kostar det att ladda batteriet på Volvo EX90?

Kostnaden för el kan variera, men är oftast lägre jämfört med bensin eller diesel. Den lägre bränslekostnaden är också ett av flera skäl för att byta till en elbil. Du får ännu lägre kostnader om du väljer att ladda din EX90 när priserna är som lägst, vilket ofta är på natten.

Vilket är det snabbaste sättet att ladda min Volvo EX90 under långa resor?

DC-laddningsstationer längs vägen är det snabbaste laddningsalternativet för din bil. För att ladda så snabbt som möjligt rekommenderar vi att du begränsar bilens laddningsnivå till 80 procent. Det ger dig korta laddningstider eftersom de sista 20 procenten av laddningen tar längst tid. Det kan ta mindre än 30 minuter att ladda batteriet från 10 till 80 procent med en 250 kW DC-snabbladdare. Men om du behöver ladda upp batteriet till 100 procent för att nå din destination eller nästa laddningsstation kan du göra det med hjälp av inställningarna i bilens mittdisplay.

* Laddningstiden kan variera beroende på utomhustemperatur, aktuell batteritemperatur, laddningsutrustning samt batteriets och bilens skick.

Är Volvo EX90 helt läderfri?

Ja! Istället för läder har vi utvecklat vårt eget Nordico-material som består av återvunnna PET-flaskor (polyetentereftalat), biobaserade material från svenska och finska skogar och textilier från återvunna vinkorkar. Nordico har 70 % lägre koldioxidavtryck än vår nuvarande läderinredning. År 2030 ska alla våra nya elbilar bilar vara helt läderfria.

Var kan jag ladda Volvo EX90?

I länder där Google Maps visar laddningsstationer kan du hitta offentliga laddningsstationer direkt på kartan eller via en smartphone-app.

Har Volvo EX90 Apple CarPlay?

Ja.

Har Volvo EX90 Google inbyggt?

Ja. Google-tjänsterna aktiveras genom paketet med digitala tjänster som ingår i fyra år. Efter denna period gäller nya villkor och avgifter om du väljer att förnya.

Hur kan jag veta att bilens batteri har producerats på ett hållbart och socialt ansvarsfullt sätt?

Volvo Cars erbjuder full spårbarhet. Våra kunder kan känna sig trygga med att de kör en bil där batteriets råvara har utvunnits på ett ansvarsfullt sätt. Införandet av blockchain-teknik ökar spårbarheten avsevärt inom vår försörjningskedja av kobolt. Blockchain, i kombination med inspektioner av gruvområden, GPS-spårning, in- och utfartsskanning, verifierade logistikleverantörer, ansiktsigenkänning, ID-kontroller och tidsspårning, möjliggör spårbarhet av material hela vägen från gruvan till bilfabriken.Vi har ett nära samarbete med våra leverantörer för att kunna säkerställa hållbara produkter och tjänster. Vi utför ansvarsfulla inköp av mineraler och metaller och stöder fullt ut OECD:s riktlinjer om ansvarsfull aktsamhet (OECD Due Diligence Guidance for Responsible Supply Chain of Minerals from Conflict-Affected and High-Risk Areas).Hållbar prestanda är nyckeln för oss när vi utvärderar och väljer leverantörer. Vi övervakar prestandan hos befintliga leverantörer och följer upp med tredjepartsrevisioner. Vi kräver också att våra batterileverantörer minimerar koldioxidutsläppen under produktionen, däribland genom användning av förnybar energi. Alla våra leverantörer måste godkänna Volvo Cars uppförandekod för affärspartners, som inkluderar hänsyn till mänskliga rättigheter, inklusive arbetskraftsrättigheter.

Är Volvo EX90 en säker bil?

Säkerhet ligger i vårt DNA. Genom vår långsiktiga säkerhetsvision strävar vi efter att ingen ska allvarligt skadas eller omkomma i en bil från Volvo. Med lidar, en AI-driven superdatorstandard samt en rejäl uppsättning exteriör- och interiörsensorer kommer Volvo EX90 att ha den högsta säkerhetsnivån någonsin som standard. Om du vill veta mer om vår säkerhet genom tiderna kan du besöka www.volvocars.com/se/v/car-safety/safety-heritage

Är du intresserad av nya Volvo EX90?

Skicka oss en icke bindande intresseanmälan så kontaktar en säljare dig.

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Genom att skicka in denna intresseanmälning godkänner du att vi använder dina personuppgifter för att hantera din förfrågan. Läs mer i vår integritetspolicy.

*Uppgifterna om räckvidd är preliminära och baseras på uppskattningar och beräkningar utförda av Volvo Cars för en variant av Volvo EX90 (modellår 2025), som kommer att vara tillgänglig för beställning under 2023. Räckvidden och energiförbrukningen som uppnås under verkliga förhållanden varierar beroende på körbeteende och andra yttre faktorer. Laddningstiderna beror på faktorer som utomhustemperatur, aktuell batteritemperatur, laddningsutrustning samt batteriets och bilens skick. Fordonscertifiering inväntas.